Scroll Top

Çocuklar Başkalarını Etkilemek İçin Bekler

Özet: : Klasik Marshmallow Testinde Başka Bir Yaklaşım: Klasik marşmelov memnuniyet erteleme testinin farklı bir versiyonunda araştırmacılar kendilerine ne kadar beklediklerinin öğrenileceği söylendiğinde çocukların bekleme süresinin iki katına çıktığını gördüler

Kaynak: APS

İnsanlardan ünlü bir psikoloji testine örnek vermelerini isterseniz, muhtemelen listenin üst sıralarında marşmelov testi olacaktır. Bu deneyde çocuklara küçük bir ödülü (bir marşmelov) hemen alabilecekleri; isterlerse bekleyip daha büyük bir ödül (iki marşmelov) alabilecekleri söylenir. Araştırmacılar bekleme yeteneğinin hayatın ilerleyen dönemlerinde daha iyi SAT puanları gibi getirilerinin olduğunu gösterdiler.

Psikoloji Bilimi dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu araştırmanın sınırlarını genişlettiler ve küçük çocukların eğer öğretmenleri ne kadar beklediklerini öğrenecekse bekleme sürelerinin iki kat arttığını gösterdiler. California Üniversitesinde bir profesör olan Gail Heyman “Klasik marşmelov testi, araştırmacıların otokontrol mekanizmasının gelişimiyle ilgili düşüncelerini şekillendirdi. ”diyor. “Yeni araştırmamız bu görevin otokontrolü ölçmesinin yanı sıra başka bir önemli beceriyi de ölçebileceğini iddia ediyor: diğer insanların neye değer verdiklerinin farkındalığı. Daha fazla bekleyen çocuklar etraflarındaki insanların neye değer verdiklerini daha fazla önemsiyor ya da anlıyor olabilirler.

Heyman ve California Üniversitesi ile Zhejiang Bilim Teknik Üniversitesi'nden meslektaşları 3-4 yaşlarındaki toplam 273 çocuk üzerinde (Çin'de) iki deney yaptılar. Araştırmacılar çocuklara hemen o an küçük bir hediye kazanabileceklerini veya daha büyük bir hediye için bekleyebileceklerini söylediler. Çocuklar şu üç koşullu durumdan birine konuldu: Öğretmenlerinin ne kadar beklediğini öğreneceklerinin söylendiği “Öğretmen koşulu”, sınıf arkadaşlarının ne kadar beklediklerini öğreneceği “Akran koşulu” ve özel bir yönergenin olmadığı “Standart koşul”.

Standart koşula oranla öğretmen ve akran koşullarında daha çok beklediler. Akran koşuluyla öğretmen koşulu karşılaştırıldığında öğretmen koşulunda iki kat fazla beklediler. Araştırmacılar sonuçlardan çocukların ne kadar bekleyeceklerine karar verdiklerinde övgü şeklinde bir sosyal ödül ihtimalini de göz önünde bulundurarak kar zarar hesabı yaptıkları anlamını çıkardılar. Bu bulgular başkalarını etkileme isteğinin güçlü olduğunu ve çok küçük yaşlardan itibaren insan davranışını motive edebildiğini gösteriyor. http://neurosciencenews.com

Çeviri: Türkan DEMİR