Scroll Top

ERGENLERLE NASIL KONUŞMALI

mother-consoling-her-sad-daughter_53876-20790
ERGENLERLE NASIL KONUŞMALI?

   Çocuğunuzla konuşmak sizin için çok zor olabilir. Onları etkileyen konular hakkında onları sinirlendirmeden veya kızmadan onlarla nasıl ciddi bir şekilde konuşabilirsiniz? Konuşmanızın etkili olduğundan ve gerçekten bir şeyleri değiştireceğinden nasıl emin olabilirsiniz? Danışmanlarımız, ergen çocuğunuzla nasıl konuşulacağını öğrenmek için bir rehber hazırladı. Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, oğlunuz veya kızınızla onları önemsediğinizi ve bir şeylerin değişmesini istediğinizi gösteren anlamlı bir konuşma yapabileceğinizi düşünüyoruz.

1.DOĞRU ZAMAN VE YERİ SEÇİN

İkiniz de yoğun bir günün ardından yorgun musunuz? Konuşmanız gereken bir konu varsa içinizdeki dürtüye karşı koyun. Diğer kişiyi de düşünmeye çalışın, kapıdan girer girmez konuya girmek muhtemelen kendini size kapatmasına neden olacaktır.

2.SINIRLARI BELİRLEYİN

Sınırlarınız ve beklentileriniz konusunda açık ve net olun. Ne beklediğinize önceden karar verin. İddialı ve tutarlı olun, ancak müzakere etmeye ve esnek olmaya hazır olun. Genç çocuğunuz olgunlaştıkça, onları güvende tutmakla biraz bağımsızlıklarına izin vermek ve kendi hatalarını yapmak arasındaki dengeyi kurun.

3.GARDINIZI İNDİRİN

Olayları fazla kişisel almamaya çalışın; kızdıkları kişi siz olmayabilirsiniz. Çocuğunuzun istediğiniz şeyi yapması için zorbalık, şantaj veya duygu sömürüsüne başvurmayın.

4.MÜZAKERE EDİN

Çocuğunuza nasıl müzakere edileceğini, bakış açısını saygıyla sunacağını ve bir anlaşmaya varacağını göstermek hayati bir yaşam becerisidir. Onlara bunu evde nasıl yapacaklarını öğretme fırsatını kaçırmayın.

5.ÖNCE DİNLEYİN, SONRA KONUŞUN

Çocuğunuzun söyleyeceklerini dikkatle dinlemeye hazır olun. Anlayabileceğiniz ve bunu gösterebileceğiniz bir noktadan başlamaya çalışın. Aynı fikirde olmayabilirsiniz, ancak dinlemek onların bakış açısına saygı duyduğunuzu gösterir.

6. ODAKLANIN VE SPESİFİK OLUN

Dikkatinizi dağıtmayın veya her şeyi bir anda halletmeye çalışmayın. Her seferinde bir sorunu ele alın ve bir sonraki şeyle uğraşmadan önce bunu çözün. Öncelikleri belirleyin ve ne zaman sağlam duracağınızı seçin.

7.DİLİNİZE DİKKAT EDİN

Öfkenizi tanımlamak için doğru kelimeyi bulun. Kızgın, sinirli, stresli, mutsuz, incinmiş ya da hayal kırıklığına uğramış mı hissediyorsunuz? Doğru kelimeleri kullanabilirseniz nasıl hissettiğinizi açıklamak çok daha kolay olabilir.

8. ÖNEMLİ, OLANA ODAKLANIN 

Neyin gerçekten önemli olduğunu düşünün. Başlamadan önce kendinize sorun – kızmaya değer mi? Buna farklı şekilde yaklaşabilir misiniz? Çocuğunuzla tartışmaya girmeden onu farklı bir şey yapmaya teşvik edebilir misiniz?

9. DUYGULARINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Konuşmadan ve nasıl hissettiğinizi veya ne istediğinizi söylemeden önce sakinleşmeniz gerekiyorsa bunun için zaman ayırın. Gençler ya patlamalarla ya da sizi tamamen susturarak tepki verebilirler, ancak ikiniz de sakin olduğunuzda konuşmaya çalışın.

10. ÖZÜR DİLEMEYE HAZIR OLUN

Bir hata yaptıysanız veya bir durumu yanlış anladıysanız özür dilemeye hazır olun ve onları da aynısını yapmaya teşvik edin. Böbürlenmekten ve ‘ben demiştim’ demekten kaçın. Haklı olmanız ne kadar önemli? Çocuğunuz, hayatın hatalardan ders alıp ilerlemekten ibaret olduğunu kabul ederek çok daha fazlasını öğrenecektir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Yorum yapmak için giriş yapmış olmanız gerekir.