Scroll Top

Neden “Aş bunu artık” dememeliyiz?

   “Aş bunu artık”, “ Daha kötüsü olabilirdi”, “ Kendini kötü hissetmene gerek yok” ifadelerini hiç kullandınız mı?

Ergenlik çağındaki çocuğunuzu nasıl rahatlattığınız çok önemli ancak çoğumuz duygularımızı hiçe sayan ifadelerle büyüdük. Çocuğunuz bir dahaki sefere size yoğun duygularla geldiğinde ona yaklaşırken kullanabileceğiniz bir stratejiden söz etmek istiyoruz.

“Aş bunu artık” , “ Daha kötüsü olabilirdi”, “ Kendini kötü hissetmene gerek yok” ifadelerini hiç kullandınız mı? Araştırmalar bu tür ifadeleri duyarak büyüyen çocukların büyürken duygularını düzenlemekte zorlandıklarını gösteriyor. Ebeveynler bu ifadelerle çocuklarına farklı bir bakış sunarak onları rahatlattıklarını ve güçlendirdiklerine inanıyorlar oysa siz durumun o kadar kötü olmadığını bilseniz de onlar için o anda berbattır ve sizin sözleriniz onları rahatlatmaktan çok eleştiri gibi gelebilir. Eleştiri olarak algılanan bu tepki karşısında pek çok ergen duygularını “yanlış” olarak içselleştirirken, “kabul edilemez” (kızgınlık gibi örneğin) duygularını farklı şekilde dışa vurur ya da sevgi ve bağlanmaya karşı savunma mekanizması geliştirirler. Niyetiniz ne olursa olsun çocuğunuzun duygularının yanlış ya da önemsiz olduğunu ima eden ifadeler bir tür duyguları değersizleştirmedir.

Elbette hiçbir ebeveyn çocuğunun duygularını görmezden gelme niyetinde değildir. Ebeveynler genellikle durumu ve duyguları hafifleterek çocuklarını rahatlatmaya çalışırlar çünkü onların acı çekmesini ya da zayıf görünmesini istemezler. Hatta eğer çocukları bu sorunla başa çıkmazsa hayatta karşısına çıkacak daha kötü şeylere karşı dayanıklı olmayacağını düşünürler. Bu noktada bunun tersinin iddia edilemeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz.

Genç kızınız ya da oğlunuz duygularını açıklarken ki tepkilerinize önce bir bakın. Onların duygularını kabul edebiliyor musunuz, yoksa duygularını sorguluyor ve bir çözüm bulmak için atlıyor musunuz? Çoğunlukla ergenler olumsuz duygularını ifade ettiklerinde empati beklerler. Onların duygularını kabul etmek size çifte kazanç sağlar; hem onların duygularına değer verdiğinizi hissettirirsiniz hem de onlarla bağ kurmuş olursunuz.

Bir dahaki sefer çocuğunuz size bir duygusunu açtığında “ Bu çok kötü” , “Neden böyle hissettin?”, “Bana durumu biraz anlatır mısın?” gibi ifadelerle onu dinlemeye hazır olduğunuzu hissettirin.

Çeviri:Türkan DEMİR