PANDEMİ SÜRECİNDE OKULA GERİ-DÖNÜŞ: NASIL HAZIRLANMALI?
Geçen sene aniden okulların kapanmasıyla birlikte bu sonbaharda anne-babalar yüz yüze eğitime geçileceğini ummaktaydı. Ancak son gelişmelerle birlikte okulların eğitim-öğretim şekilleri yine değişime uğradı. Bazı sınıflar yüz-yüze, bazısı tamam İle uzaktan bazısı ise hem uzaktan hem de yüz yüze olarak eğitime devam etti.
Hayatımızdaki bu gibi yeni gelişmelerle birlikte okula dönüşün sorunsuz olması için hem kendinizi hem de çocuklarınızı hazırlamak geçiş sürecinin olmazsa olmaz bir parçası. Gelin hep beraber bu geçiş sürecini aşağıdaki 9 başlık üzerinden inceleyelim:
Size uygun olan eğitim planını göz önünde bulundurun
Uzaktan eğitim okuldan okula değişiklik gösterebilmekte. Bazı okullar uzaktan ders sayısını ve bu derslerin sürelerini kendileri belirleyebiliyor. Okulların uyguladıkları farklı politikalardan haberdar olarak kendi ihtiyaçlarınıza uyabilecek en iyi planı seçebilirsiniz. Bu araştırma sürecinde uzman kişilerin güncel bilgi ve yorumlarını da gözetmekte fayda var. Unutmayın ki bilgi güçtür ve durumunuzu değerlendirirken yardımcı olabileceği gibi içinizi de rahatlatacaktır.
Çocuğunuzla birlikte okullardaki yeni düzenlemelerin üstünden geçin
Dr. Michael Rich’e göre tam olarak neye hazırlandığımızı biz bile bilmiyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın aniden gelişebilecek durumlara karşı hazırlıklı olmaları adına onlara yardımcı olmalıyız. Bu listenin en başında ise çevrelerindeki değişimlerin normal olduğunu vurgulamak geliyor. Örneğin, çocuklar okula girmeden önce ateşlerinin ölçüleceğini ve okulda oldukları süre boyunca maske takacaklarını bilirlerse kendilerini daha güvende hissedecekleri gibi yeni normalle yüzleşmeleri de kolaylaşacaktır. Bunun haricinde yine bazı şeylerin değişebileceğinden de haberdar olmalarında fayda var. Özellikle de okulların bir süre yüz yüze eğitim verdikten sonra tekrar uzaktan eğitime geçebileceğini unutmamak gerek. Çocuklarımızı bu ihtimale karşı da duygusal olarak hazırlamalıyız.
Maske takma alışkanlığı edindirin
Çocuklar dışarıya çıkacakları zaman maske takmaları gerektiğini biliyor ancak uzun saatler boyunca maske takmamış olabilirler. Doğru maske kullanımına alışmaları için okullar açılmadan birkaç gün önceden alıştırma yapmalarını sağlayın.
Dr. Berger maskeyle oynanmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyor: “Okul ortamında doğru maske kullanımı ayrı bir önem taşıyor çünkü mikroplar böylesine kalabalıklarda daha hızlı yayılır. Bu nedenle çocuklara ellerini ağızlarına ya da gözlerine götürmemeleri gerektiğini öğretmeliyiz. Virüsler tam olarak böyle yayılıyor ve bu konuda çocukları tembihlemek çok önemli.” Bunlara ek olarak maskenin nasıl çıkarıldığını öğretmeyi ve yanlarına birden fazla yedek maske koymayı da unutmayın. Maskeleri ıslandığında ya da yemek yedikten sonra maskelerini değiştirmeleri gerektiğini onlara sık sık hatırlatın.
Sosyal mesafeyi somutlaştırın
Kişiler arasında en az 1 buçuk metre olması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Çocukların da bu mesafe aralığını daha iyi anlamaları için bazı canlandırmalar yapabilirsiniz. Konuşurken, şarkı söylerken ya da hapşırırken mikropların nereye kadar ulaşabildiğini onlara gösterebilir ya da internetten buna dair videolar izletebilirsiniz. Aynı şekilde yere yatarak da aradaki mesafenin ne kadar olabileceğini somutlaştırabilirsiniz. Dr. Rich her çocuğun kendince bu mesafeyi ayarlaması gerektiğini öneriyor: “kolumun iki katı, boyum kadar vb.”
Çocuğunuzun okuldaki ihtiyaçlarını belirleyin
Bu sene okula çantalarının eskisinden daha farklı şeylerle dolacağı kesin: daha çok el dezenfektanı, maske, peçete, ıslak mendil vb. Bir diğer yandan uzaktan eğitim de beraberinde farklı materyal ihtiyaçları doğurdu :kulaklık, tablet/bilgisayar/telefon. Her ihtimale karşı hazırlıklı olmak artık eskisinden daha büyük bir önem taşıyor.
Uzaktan eğitimle ilgili güncel gelişmeleri takip edin
Her ne kadar geçtiğimiz Mart ayında apar topar uzaktan eğitime geçilmiş olsa da eğitim-öğretim ortamlarında teknoloji kullanımı büyük bir gelişme gösteriyor. Birçok öğretmen ve okul bu konuda yaz boyunca düzenlemeler yaptı. Yeni uygulamalar ve yöntemler denenmeye başlandı. Eğer mümkünse çocuğunuzun öğretmenleriyle iletişime geçerek bu dönem nasıl bir plan izleyeceklerine dair fikir edinin.
Sosyalleşmek için yaratıcı yollar bulun
Okulların çocuklarınızın sosyal-duygusal gelişimlerinde büyük bir rolü var. Ancak pandemi ile birlikte daha güvenli sosyalleşme yolları arar olduk. Bu noktada bisiklet sürmek gibi dışarıda yapılabilecek aktiviteleri (parka gitmek, yürüyüşler vb.) daha çok göz önünde bulundurmayı unutmayın. Bunlara ek olarak sosyalleşebilecekleri bilgisayar/telefon oyunları da bir o kadar etkili. Dr. Rich’e göre interaktif oyunlar çocukların birbiriyle sosyal-duygusal bağ kurmalarını sağlayabilir. Bu sayede de çocuklar başkalarıyla “uyumlu bir şekilde” oynamayı öğrenebiliyor
Okul dışında yaptıkları aktiviteleri tekrar gözden geçirin
Okul-dışı aktiviteler çocuklar için heyecan verici olsa da pandemi sürecinde ulaşabileceğiniz kaynaklar sınırlı olabilir. Ancak Dr. Rich bu süreçte spor veya dans gibi okul haricinde çocukların meşgul oldukları aktiviteleri bırakmamalarını öneriyor: “Spor yapmak sadece fiziksel değil duygusal olarak da onlara iyi gelir. Bu gibi alanlardan onları uzaklaştırmamalı ve bu tarz aktiviteleri yapabilecekleri yeni ortamlar bulmalıyız.”
Bu süreci bir sınav gibi düşünün
Eğitim-öğretimde yapılan bu değişimler toplumda virüsün yayılımını azaltıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma büyük çocukların da en az yetişkinler kadar etrafındakilere (anne-babalarına, öğretmenlerine, büyük aile üyelerine vb.) virüsü yayabileceğini gösterdi. Bu aşamada çocuklarınızın başkaları üzerindeki sorumluluklarını anlamalarında onlara yardımcı olun: Aynı daha önceki jenerasyonlar gibi onlar da bazı şeylerden feragat ediyorlar ve bu sayede başkalarının sağlığını riske atmıyorlar. Bu bakış açısı üzerinden onlara “yeni normalin” önemini açıklayabilirsiniz.
Lisa Milbrand
Çeviri: Nas ÇAY